Burel

Burel, hoe wordt het gemaakt

Hier wat achtergrondinformatie voor de wollen stof die Burra Burra veel in haar collecties gebruikt, Burel:

Tijdens een lang, intensief proces wordt de ruw aangeleverde wol verwerkt tot dit rijke, robuuste materiaal.

Burel is van origine een artisanaal gemaakte stof (kleine oplages, veel verschillende kleine producenten) uit de hoger gelegen gebieden in Portugal waar het 's winters koud kan worden. Van origine werd de stof gemaakt voor het maken van capes, die vooral door de herders werden gedragen. Door de bewerking van de wol is de structuur te vergelijken met wat wij "loden" wol noemen, en is deze waterafstotend.

 


Na het kammen van de wol om de haren in dezelfde richting te krijgen, worden de ontstane plukken tot een draad gesponnen. De draad wordt tot een doek geweven, dat vervolgens weer in kleinere stukken wordt verdeeld. Deze stukken stof ondergaan vervolgens een hardhandig proces waarbij door het 'slaan' van de wol en in hete temperaturen verwerken, de wolstructuur open gaat staan, en vervolgens in elkaar grijpt. Het zogenaamde vervilten. Aan het eind van het proces houd je een super stevig doek over.

De stof wordt allang niet meer alleen voor de herderscapes gebruikt. Inmiddels zijn er verschillende ontwerpers mee aan de slag gegaan, en worden er bijvoorbeeld ook kantoren mee bekleed voor geluidsisolatie.

Burel blijf Burra Burra inspireren.