News

Oogsttijd September 21 2015

De zomer komt nu echt tot een einde, en de eerste mooie najaarsdagen kondigen zich aan. 

Het licht wordt anders, de kleuren in de natuur beginnen te veranderen en je krijgt stiekum zin in het dragen van truien en shawls een stevige soep bij het haardvuur...of lekker met een boek en wollen deken op de bank. De herfst heeft ook zo zijn voordelen. 

 

September en oktober zijn ook oogstmaanden. Niet in de laatste plaats van druiven voor heerlijke wijnen, waarvan ikzelf de rode variant toch echt beter vind smaken op wat koudere dagen. Ook wat wijn betreft is Portugal een ware schatkamer. Er wordt al sinds de Phoenisiers er kwamen wijn verbouwd, en het is - klein als het is - het land met de meeste wijnproducerende druivensoorten ter wereld. Pas de laatste jaren wordt erkend hoe belangrijk dat is en hoe waardevol voor het maken van unieke blends.

Ook hier zijn er net op tijd mensen gaan staan voor het behoud van tradities en de producten die daarbij horen. Een langere, moeilijker weg, die veel kennis en kunde vereist, maar prachtige resultaten oplevert die door de wereld gezien en geproefd mogen worden. 

En wat oogsten betreft...wordt vervolgd


Cobertores de Papa - de echte March 06 2015

Het is bijna zover. Binnenkort krijgen we de eerste echte Cobertores de Papa binnen!
Reden voor opwinding? Bij mij wel!
Bij de voorbereidingen van mijn eerste researchreizen in Portugal kwam ik deze bijzondere dekens op het spoor. De echte, gemaakt in een dorpje vlakbij Guarda. Daar vond ik Senior Pires Freire, in de tachtig, die bekend stond als de allerlaatste maker. Hij vertelde toen dat hij aan zijn allerlaatste dekens bezig was. Niemand die het overneemt, dus met zijn lang uitgesteld pensioen zou ook een einde komen aan het bijzondere maakproces van deze dekens.

 

Allereerst wordt de wol van de plaatselijke Churra schapen met de hand gekaard en vervolgens gesponnen. Vervolgens worden ze geweven op een enorm houten weefgetouw. Daarna worden de dekens gewassen en door een soort mangel gehaald zodat er vervilting - het in elkaar grijpen van de wolvezels- plaatsvindt. Drogen gebeurt opgespannen in de zon. De laatste handeling bestaat uit het 'kammen' van de langharige dekens.
Oorspronkelijk waren het vooral de herders van dezelfde churra schapen die de dekens als een soort jas over de schouder droegen. En nog steeds, kwam ik achter toen ik daar in de buurt over kleine bergweggetjes rondreed! Verder hebben veel Portugezen er vooral nostalgische herinneringen aan. De dekens horen bij hun jeugdherinneringen van de veelal onverwarmde huizen, waarvan de keuken met houtvuur en hun bed met de heerlijke deken de enige warme plekken waren.

Hoe kan het dan de dekens nu naar Nederland komen? Gelukkig waren er geboeg mensen met warme jeudgherinneringen die erachter kwamen dat senior Freire ging stoppen. Men kwam in opstand en er volgden berichten op social media en nationale televisie. Er zijn op tijd nog een paar nieuwe makers opgeleid, die deze traditie behouden voor het dorpje, en liefhebbers vand de dekens in Portugal en daarbuiten.

De productie blijft artesanaal en heeeel kleinschalig, maar gaat door.

Ik zou zeggen: grijp je kans! Dit is een uniek product. Volgens transportgegevens komen ze de week van 16 maart binnen.


De dekens January 26 2015

Ik ben zelf de laatste tijd eerlijk gezegd nogal druk geweest met leer. Nieuwe leersoorten en fabrikanten vinden, nadenken over nieuwe modellen en materiaalcombi's, bewerkingen, etc. (daarover later meer). Zou bijna vergeten dat de geweven wollen items ook een belangrijk onderdeel zijn van Burra Burra.

Leuk om dan verrast te worden door een redactioneeltje over de Burra Burra deken in Flow magazine! Ook omdat het leuk is om "opgepikt" te worden omdat een redacteur je producten live heeft gezien en er iets mee wil, ipv een plaatsing na het zenden van een persbericht aan tientallen redacties.

Ook leuk om op een andere manier "opgepikt" te worden. Zoals me vanavond in de trein overkwam. Ik zat weg te doezelen met de grote Burra Burra tote van burel op schoot. Toen ik even opkeek vroeg de man tegenover mij heel erg enthousiast "Mevrouw, mag ik u wat vragen? Waar komt die tas vandaan?" Ik legde hem uit dat ik de tas had laten maken in Portugal. "Precies de tas die mijn vriendin leuk zou vinden en nodig heeft!". Nou, na zoveel enthousiasme schroom ik niet meer om een kaartje tevoorschijn te toveren, zodat de man ook begreep, dat het niet alleen mijn eigen tas was, maar ook mijn eigen tassenlijn. Zo mogelijk werd hij nog enthousiaster. Hij kon niet wachten om thuis de site te gaan bekijken. 

Hoe leuk is dat? Mijn energie zat weer in de pieken toen ik uiteindelijk laat thuis kwam. Heerlijk.

Morgen nog zo'n dag graag!


De tas October 28 2014

Grappig hoe sommige dingen ineens samen komen.

De tuigleren tote tas was een van mijn eerste ontwerpen voor Burra Burra. Ik had zelf altijd al gedroomd van een stoere maar stijlvolle tas, gemaakt van mooi, dik, tuigleer. Logisch dus dat ik ging proberen daar de (in mijn ogen in ieder geval) ultieme variant van te maken. 

Het basis idee was snel klaar. Een lekker ruime tas. Het idee teruggebracht naar de oorsprong: een stuk leer waar je dingen in mee kan nemen. Niet teveel poespas, zodat het ontwerp in zijn schoonheid zichtbaar is: een tas gemaakt uit 1 stuk....Dus geen naden onderin of nog veel meer, omdat de tas uit allemaal kleine stukjes is samengesteld. Nee, gewoon 1 stuk. Zo gevouwen en aan elkaar gezet dat je de vorm van een tas krijgt.

Dat werd dus de Burra Burra tote.

                       

En ineens lijkt het alsof er meer mensen zijn die vinden dat dit een mooi ontwerp is. Een stuk van blijvende waarde wat je graag iemand cadeau zou willen doen, of anders stiekem graag zelf zou willen krijgen en koesteren

Tiptopkado.nl tipt de tote op hun site: http://bit.ly/1DVueHi

en Jan Eef poste dit op hun Facebookpagina vorige week: 

"We hebben het vandaag maar al te goed gemerkt...het is volop herfst. Dit is dan ook een legitieme reden om jezelf te verwennen met een unieke warme sjaal of deken van Burra Burra! Kom en bewonder ze aanstaande zaterdag op de MercatorMarkt. Al genoeg warme attributen in je bezit? Don't worry, ze verkopen ook hele mooie handgemaakte tassen!"

Toch prettig als anderen de pr voor je doen. Dan weet je zeker dat je spullen gewaardeerd worden.


Er gaat iets rond... October 03 2014

Oktober had niet beter kunnen beginnen:

We hebben aanvulling dekens en shawls binnen. Net nu het wat kouder begint te worden. Het lijkt zo'n mooie nazomer te worden waar we allemaal van dromen. Wel zonnige dagen, maar een aangename frisheid in de lucht, waardoor je er op uit wilt trekken en nog zo lang mogelijk van de buitenlucht wilt genieten. De komende weken blijven er dekens en shawl binnenkomen, dus blijven checken de site.

Daarnaast lijken we ineens opgepikt te worden....Gisteren in de Hebbeding rubriek van De Telegraaf het Burra Burra leren schort. Inderdaad een heel leuk cadeau, en iets bijzonders bovendien. 

 

 

Ja, jammer dat ze dan niet vermelden wie het schort gemaakt heeft, maar ja.

En vandaag, 3 oktober, krijgen we bezoekers op de site binnen via Roomed.nl, die ons nomineerde als 1 van de 5 leukste webwinkels voor woonaccessoires! Toemaar. Bedankt daarvoor. Zo wil ik de maand wel beginnen...!

 


De lucht in September 08 2014

Heel erg blij zijn we met deze nieuwe website.

Een jaar na de het in de lucht gaan en het starten van Burra Burra waren we toe aan een volgende stap naar volwassen-wording.

Daarbij hoort ook het starten van een blog. De frequentie zal niet zo hoog zijn natuurlijk als die van professionele bloggers, maar we hopen u hier toch regelmatig op de hoogte te houden van Burra Burra en aanverwante zaken. Bijvoorbeeld met een verslag van een research reis, op zoek naar nog meer moois om de site mee te vullen. Of van een sessie met onze makers om weer een nieuw product te ontwikkelen.

Nou ja, noem maar op. Hoop dus dat de blog gevolgd gaat worden.